فهرست بستن

افسردگی پس از زایمان چیست؟ 8 روش درمان صحیح ❤️

افسردگی پس از زایمان چیست؟ و برای درمان افسردگی پس از زایمان چه روش های درستی را می توانیم به کار ببریم؟

افسردگی پس از زایمان (Postpartum Depression) عارضه ای است که پس از تولد نوزاد برای مادر به وجود می آید. این عارضه هیچ ارتباطی با احساسات مادر نسبت به فرزند و یا شخصیت و اخلاق او ندارد.

به این ترتیب، این که عده ای این مشکل را نقص و ایراد در مادر در نظر می گیرند تصور کاملاً عوامانه ای است. و پشتوانه علمی ندارد.

هر مادری فکر می کند که باید پس از تولد نوزاد خوشحال باشد و حتی غم و غصه های گذشته خود را نیز فراموش کند. در واقع تصور خیلی از مادرها این است که تولد فرزندشان باید بهترین لحظه زندگی آنها باشد.

در صورتی که برخی از مادران با وجود افسردگی بعد از زایمان اصلاً چنین حس خوشایندی را تجربه نمی کنند. به همین دلیل ممکن است آنها دچار احساس گناه و یا اضطراب شوند؛ چرا که حسی متفاوت و غیر طبیعی به تولد فرزند خود دارند.

بروز این مشکل دارای علائم و عللی است که با شناخت دقیق آنها می توان برای درمان آن به سرعت در مسیر درست قرار گرفت. همچنین برای درمان شما می توانید از مشاوره روانشناسی آنلاین مرکز پیام مشاور بهره ببرید.

 

علائم افسردگی پس از زایمان چیست؟

آشنایی با علائم افسردگی پس از زایمان مادرها را آگاه می کند تا به محض مشاهده هر کدام از این علائم برای درمان اقدام کنند.

بی توجهی به درمان در سریع ترین زمان ممکن روند درمان را کندتر، سخت تر و هزینه برتر خواهد کرد. گاهی بی توجهی به این مشکل زندگی مادر را برای همیشه مختل و با رنج و عذاب همراه می سازد.

از مهمترین علامت های این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- خشمگین بودن و داشتن نوسان در خلق و خو
2- داشتن احساس بی کفایت بودن، عدم موفقیت، گناه و بی ارزش بودن
3- زودرنج و حساس بودن
4- نداشتن صبر و بی قرار بودن
5- گریه کردن و غمگین بودن
6- اختلال خواب مثل بی خوابی یا بدخوابی داشتن
7- داشتن احساس خستگی

 

علل افسردگی پس از زایمان چیست؟

افسردگی پس از زایمان مثل هر نوع عارضه ای به دلایل گوناگون به وجود می آید. دو دلیل عمده ایجاد این عارضه را موارد زیر تشکیل می دهند:

1- علل جسمانی

• تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی مهمترین علت افسردگی پس از زایمان به شمار می آید. دو هورمون استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone) پس از به دنیا آمدن کودک کاهش چشمگیری پیدا می کنند.

افت سریع دیگر هورمون های غده تیروئید از دیگر علل جسمانی هستند که حالت های افسردگی را برای مادر به وجود می آورند.

• خستگی جسمی زیاد: نگهداری شبانه روزی از فرزند باعث خستگی مادر می شود. و در نهایت این خستگی می تواند منجر به افسردگی شود. 

2- علل روحی و اجتماعی

تغییراتی که بعد از زایمان در زندگی مادر ایجاد می شود یکی دیگر از عوامل افسردگی بعد از زایمان است. عمده ترین انواع این عوامل شامل 2 مورد زیر می شوند:

• تغییر در نقش اجتماعی: با به دنیا آمدن نوزاد احتمالا مادر خیلی از نقش ها اجتماعی خود را باید تغییر دهد. و تا مدتی از دنیای کار و اقتصاد بیرون می آید. و این موضوع در خیلی از مادران احساس بی کفایتی ایجاد می کند.

• بی خوابی های مکرر: بی خوابی روال زندگی مادر را تغییر می دهد و تمرکز او را می گیرد. کمبود خواب نمی گذارد تا مادر مثل سابق به کارهای خود برسد.

• وضعیت متفاوت جسمی: فیزیک بدن مادر چه از نظر ظاهری و چه از لحاظ فیزیکی دچار تغییر می شود. این تغییرات باعث می شود تا مادر احساس خوبی نسبت به خود نداشته باشد.

• سابقه افسردگی: اگر قبل از بارداری سابقه افسردگی داشته باشید احتمال افسردگی پس از زایمان شما بیشتر است. همچنین اگر سابقه افسردگی در خانواده شما وجود داشته باشد، احتمال افسردگی شما بعد از زایمان باز هم بیشتر می شود.

• کمبود حمایت اجتماعی: نبودن شبکه اجتماعی قوی ازخانواده و دوستان می تواند احتمال افسردگی بعد از زایمان را بیشتر کند.

• مشکلات شیر دهی: مشکلات شیر دادن به فرزند و ناتوانی مادر در این مورد می تواند احساس شکست را در مادر ایجاد کند که منجر به افسردگی می شود.

 

روش های درمان افسردگی پس از زایمان

1- مراجعه به روانشناس:

همیشه مراجعه به یک متخصص در هر زمینه ای بهترین نتیجه را در آن زمینه خاص نصیب شما می کند. در رابطه با افسردگی پس از زایمان نیز دقیقاً همین طور است.

 بهترین راه درمان افسردگی پس از زایمان مراجعه به یک روانشناس است. کارشناس های با تجربه با استفاده از تجربه و دانش خود به سادگی این عارضه را درمان می کنند.

2- خود مراقبتی در افسردگی پس از زایمان: 

سعی کنید خواب و استراحت کافی داشته باشید. و از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کنید. کمبود یکسری از ویتامین ها باعث می شود افسردگی شما بیشتر شود.

بنابراین حتما زیر نظر یک پزشک تغذیه باشید. و از دستورالعمل های ایشان استفاده کنید. در شمن سعی کنید از ورزش های سبک استفادده کنید.

3- ایجاد شبکه حمایتی: 

از خانواده و دوستان خود در نگهداری از فرزندتان کمک بگیرید. در ضمن با مادران دیکر در ارتباط باشید و از تجربیات آنها استفاده کنید.

4- یوگا و مدیتیشن برای افسردگی پس از زایمان:

یوگا و مدیتیشن اضطراب شما را کاهش می دهند. همچنین باعث می شود شما حال روحی بهتری داشته باشید.

5- برقراری ارتباط با نوزاد:

با نوزاد خود ارتباط برقرار کنید. او را در آغوش بگیرید وبه او شیر بدهید. شیر دادن به نوزاد باعث می شود سطح هورمون های شما تنظیم شود. و رابطه عاطفی محکم تری بین شما و فرزندتان برقرار شود.

6- محدود کردن تعهدات:

7- ماساژ درمانی:

8- آروماتراپی:

برای ثبت نظر کلیک کنید

نظری دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.