فهرست بستن

مشاوره کودک اتیسم | نشانه های کودک اوتیسم | درمان اوتیسم در کودکان

کودک اتیسم

در مقاله کودک اوتیسم، میخواهیم در مورد بیماری اتیسم با شما گفت و گو کنیم. نشانه های کودک اوتیسم را به شما بشناسانیم. در مورد درمان اوتیسم در کودکان اطلاعات لازم را به شما بدهیم.

امروزه با تمام پیشرفت های علمی در دنیایی پزشکی، هنوز مغز برای پژوهشگران عضو بسیار ناشناخته ای به حساب می آید و انسان امروز با اینکه توانسته به فضا قدم بگذارد و محیط اطراف را تا حدود زیادی کشف کند اما در مورد مغز خودش هنوز ناشناخته های بسیاری وجود دارد. پیشنهاد میشود، مشاوره تلفنی رایگان  را مطالعه کنید.

اختلال طیف اتیسم مانند اختلال بیش فعالی، نوعی تغییر در ساختار و عملکرد مغز می باشد. اتیسم اختلالی عصب رشدی است که در 3 سال اول زندگی کودک نمایان می شود.

یادم میاد که چندین سال پیش در یک مدرسه خصوصی که کودکان استثنایی در آنجا مورد آموزش قرار می گرفتند دوره کارآموزی گذراندم. اونجا اولین باری بود که کودکان طیف اتیسم را می دیدم.

اون چیزی که میدونستم این بود که کودک اتیسم مشکل تمرکز و توجه دارد و معمولا این کودکان ارتباط چشمی محدودی با افراد برقرار می کنند و یک رفتار را مدت زمان طولانی تکرار می کنند.

اما در این مرکز دیدم که بسیاری از کودکان اتیسم در برخورد اول رفتار طبیعی دارند و حتی گاهی توانایی هایی داشتند که از نظر من بالاتر از حد یک کودک طبیعی و نرمال به حساب می آمدند. مشاوره کودک تلفنی رایگان به شما آموزش میدهد تا اطلاعات کامل تری نسبت به کودکان خود داشته باشید.

اتیسم 1 - مشاوره کودک اتیسم | نشانه های کودک اوتیسم | درمان اوتیسم در کودکان

مهمترین نشانه های کودک اوتیسم 

1. نقص در برقراری ارتباط و مشکل در تعاملات اجتماعی، یکی از مهمترین نشانه های کودک اوتیسم می باشد.

2. وجود الگوهای محدود و تکراری در رفتار، علایق و فعالیت کودک، از مهمترین علائم و نشانه های اوتیسم هستند.

3. بیشتر اختلالات طیف اتیسم در 3 سال اول زندگی قابل تشخیص است. ولی اگر کودک رفتارهای ویژه کمتری داشته باشد امکان دارد در سنین بالاتر تشخیص داده شود.

4. اگر کودک دچار تاخیرهای رشدی شدید باشد می توان قبل از یک سال و نیمگی کودک این اختلال را تشخیص داد.

5. بعضی از والدین در ابتدا عدم واکنش کودک به محیط را ناشنوایی کودک قلمداد می کنند. اما در طی بررسی بیشتر متوجه می شوند که حس شنوایی کودک مشکلی ندارد.

 

از والدین تقاضا می شود تا قبل از 2 سالگی کودک به این علائم و نشانه ها توجه ویژه ای داشته باشند:

♦ معمولا کودک اتیسم تا 5 ماهگی علائمی مانند لبخند زدن، که واکنش نسبت به محیط اطراف باشد دیده نمی شود.

◊ تا 6 ماهگی هیچ ارتباط چشمی کودک با اطرافیان خود برقرار نمی کند. و یا اگر ارتباطی هم برقرار شود بسیار محدود می باشد.

♦ تا 8 ماهگی واکنشی نسبت به بازی قایم موشک یا دالی بازی نشان نمی دهد.

◊ تا 9 ماهگی کودک هیچ علائم صدایی از خود ندارد. به اصطلاح هیچگونه غان و غونی ندارد و لبخند هم به ندرت داشته باشد.

♦ همچنین در سنین 9 ماهگی چهره دیگران را تقلید نمی کند.

◊ تا 12 ماهگی هیچ ارتباطی حتی با اشاره و حالات بدن هم برقرار نمی کند.

♦ تا 12 ماهگی هیچ واکنشی نسبت به شنیدن اسم خود هم ندارد.

◊ حتی گاهی تا 1 سالگی کودک برای رفع نیازهایش و حتی گرفتن آرامش، به دنبال پدر و مادر خود نمی گردد.

♦ تا 16 ماهگی کودک حتی یک کلمه هم بیان نمی کند.

◊ تا 18 ماهگی بازی های معمول کودکان را انجام نمی دهد.

♦ تا 24 ماهگی کودک هیچ جمله 2 کلمه معناداری بیان می دارد.

◊ موضوع دیگر اینکه هر نوع پس رفتی در مهارتهای ارتباطی، اجتماعی و گفتاری در کودک می تواند نشانه اختلال اتیسم باشد.

خاطرم هست کودکی در مدرسه بود که مادر بیان می کرد کودک تا سن 5 سالگی کاملا رفتار طبیعی داشته و بعد به مرور دچار مشکلات رفتاری شده است.

 

انواع طیف کودک اوتیسم

امروزه اختلالات طیف اتیسم به سه سطح تقسیم می شود. هر چه سطح اختلال پایینتر باشد کودک به پشتوانه کمتری نیاز دارد.

1- کودک اتیسم سطح اول:

افراد مبتلا به اختلال اتیسم سطح اول علائم خفیف تری دارند و نیاز به پشتیبانی کمتری دارند.

علاقه کم به تعامل و فعالیت اجتماعی دارند. و یا در انجام رفتارهای اجتماعی مثل صحبت کردن دچار مشکل می شوند و یا به سختی صحبت کنند.

به طور کلی این کودکان ارتباط برقرار می کنند ولی در حفظ و ادامه این تعامل با مشکل مواجه می شوند. و نیاز به تلاش برای ادامه گفتگو دارند.

مثلا کودک اتیسم سطح 1 می تواند با جمله های کوتاه صحبت کند ولی در ادامه دادن مکالمه ناموفق است. مثل گفتار شکسته شکسته یا حالت رباتیک و همچنین برای سازگاری با تغییرات محیطی دچار مشکل می شوند.

 به کل با ایجاد هر تغییری به هم می ریزند. و در سازماندهی و برنامه ریزی مشکل دارند و در برقراری چشمی محدود هستند.

2- کودک اوتیسم سطح دوم:

علائم متوسط دارند و حمایت بیشتری از اطرافیان خود نیاز دارند.

وجود مشکلات در تقابل با تغییر روال امور روزمره و محیط بیشتر از سطح 1 می باشند. عدم مهارت قابل توجه در ارتباط کلامی یا غیر کلامی دارند.

تاخیر در رشد کلامی را می توان با تاخیر در گفتار در مراحل رشد به وضوح مشاهده کرد. پاسخ و واکنش غیرمعمول به یافته های اجتماعی و ارتباطات و تعاملات در این کودکان وجود دارد. و آسیب های اجتماعی با وجود پشتیبانی وجود دارد.

ارتباط برقرار کردن با جملات خیلی کوتاه و ساده صورت می گیرد.

3- کودک اوتیسم سطح سوم:

علائم شدید دارند و به پشتیبانی بیشتری نیاز دارند. برای گفتگو از تک کلمه ها استفاده می کند.

مهمترین موضوع برای کودکان اتیستیک تشخیص به موقع است تا بتوان به وسیله رویکردها و تکنیک های استاندارد از دوره حساس رشد این کودکان بتوان نهایت استفاده را کرد و نقایص به وجود آمده توسط این اختلال را جبران و پیشگیری کرد.

لازم است بدونیم که هیچ آزمایشی مثل آزمایش خون و یا تصویربرداری برای تشخیص اتیسم وجود ندارد. و فقط به رفتار و سیر رشدی کودک می توان توجه کرد.

اتیسم را در 18 ماهگی و در مواردی می توان در ماه های پایینتر تشخیص داد.

اما تشخیص قطعی در سن 2 سالگی توسط یک متخصص آشنا به غربالگری اتیسم انجام می شود. و در مواردی ممکن است تشخیص تا سنین رفتن کودک به مدرسه به تاخیر بیافتد.

 

تشخیص اتیسم در 2 مرحله صورت می گیرد:

مرحله اول:

غربالگری فرآیند رشد است که فرآیندی است که بررسی می کند که آیا کودک مهارتهای اساسی را در زمان مشخص به دست آورده یا دچار تاخیر در آنهاست. این سنجش می تواند با سوال از والدین درباره رفتار کودک و یا با بازی کردن می توان به طور مستقیم این مهارتها را سنجید. این غربالگری باید در ماه های 9، 18 و 24 ماهگی صورت بگیرد.

مرحله دوم:

ارزیابی جامع تشخیص اتیسم است. این بررسی شامل ارزیابی دقیق کودک و مصاحبه با والدین است و می تواند شامل ارزیابی شنوایی، بینایی، حسی و حتی آزمایشات ژنتیک باشد. در این مرحله از تستهایی مثل گارس و ADIR جهت تشخیص اتیسم در کشورمان انجام می شود.

 

علت به وجود آمدن این اختلال چیست؟

قبلا علت اوتیسم ژنتیک و نقایص آن معرفی میشد. اما اکنون علاوه بر نقایص ژنتیکی مشخص شده آلاینده های زیست محیطی و تخریبی که بر زندگی انسان به وجود آمده نقش به سزایی در آن ایفا می کند. و الان گفته می شود که علت زیست محیطی و ترکیب آن با علل ژنتیکی می تواند منجر به اتیسم شود.

اما بازهم نمی توان با قطعیت عنوان کنیم که چه چیزی عامل اختلال اتیسم است.

 

روشهای درمان اوتیسم در کودکان

روشهای درمان اوتیسم در کودکان اکثرا مبتنی بر رفتار درمانی و به شیوه های مختلف نظیر بازی درمانی، گفتار درمانی، هنر درمانی و… است. و معمولا داروی خاصی برای این کودکان تجویز نمی شود مگر اینکه یک رفتار خاص مانند خشونت زیاد را علامت درمانی کنند.

1. روش درمانی ABA برای درمان اوتیسم در کودکان

یکی از شناخته شده ترین روشهای رفتار درمانی است. که در همه جای دنیا به خانواده ها پیشنهاد می شود. در این رویکرد باید به صورت استاندارد حداقل روزانه 4 ساعت و 25 ساعت در هفته برای کودکان اتیسم به صورت انفرادی اجرا شود.

اجرای این رویکرد نیازمند یک رفتار تحلیلگر ماهر است که با شناخت کامل از کودک اتیسم اهداف درمانی برای او تنظیم کنیم. این فرآیند نتیجه های حیرت انگیزی به همراه دارد.

2. رویکرد TEACH 

رویکردی ساختمند است که در برخی مراکز آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد. که می توان از آن به عنوان بهبود زندگی کودک اتیسم بهره بگیریم. این روش می تواند چیزی باشد که خود انگیختگی و استقلال را برای کودک دارای اتیسم در آینده محیا کند.

این روش استوار بر محیط فیزیکی مشخص، کنترل محرک ها و فرآیند انجام کار از ابتدا تا انتهاست. و بیشتر تکیه بر آموزش غیرکلامی و هدایت بصری دارد.

23. گفتار درمانی 

این روش از پیشنهاد شده ترین مداخلات درمانی برای کودکان اتیسم است. که در کشور ما نیز به وفور در دسترس خانواده ها قرار دارد. و اگر یک متخصص خوب با کودک شما کار کند می تواند در کنار گفتار درمانی کمک شایانی در بهبودی کودک شما داشته باشد.

این روش می تواند به کودک کمک کند تا ارتباط کلامی و غیر کلامی و اجتماعی خودش را بهبود ببخشد.

4. کار درمانی

برای درمان اوتیسم در کودکان مورد استفاده قرار می گیرد. این روش به کودک کمک می کند تا مهارت های شناختی، جسمی، اجتمای و حرکتی را ارتقا بدهد. هدف این روش بهبود مهارت های زندگی است که به فرد امکان زندگی مستقل را می دهد.

5. روش درمان پاسخ محور (PRT) برای درمان اوتیسم در کودکان

این روش درمانی رفتاری و بر اساس اصول رویکرد ABA و بر پایه بازی است. از اهدافی که این رویکرد دنبال می کند رشد مهارت های ارتباط اجتماعی و زبانی، افزایش رفتارهای مثبت اجتماعی و کاهش رفتارهای چالش برانگیز است. برای اطلاعات بیشتر در زمینه کودکان اوتیسم و درمان آنها با ما در ارتباط باشید.

اتیسم 1 - مشاوره کودک اتیسم | نشانه های کودک اوتیسم | درمان اوتیسم در کودکان

برای ثبت نظر کلیک کنید

4 دیدگاه

  • دنیا گفت:

    سلام مقاله بسیار جالب بود میشه یه وقت برای من تعیین بفرمایید برای مشاوره کودک اوتیسم؟ ممنون

    • نوروزی گفت:

      سلام دوست عزیز
      برای گرفتن مشاوره از تلفن ثابت با شماره 909902026 تماس بگیرید. بلافاصله به مشاور کودک وصل می شوید. اگر به تلفن ثابت دسترسی ندارید با شماره 09911655 تماس بگیرید. و درواست مشاوره کودک اوتیسم داشته باشید. براتون وقت مشاوره تنظیم می شود.

  • مژگان گفت:

    سلام
    من دنبال یه مرکز آموزش به فرزندم هستم اگر می تونید معرفی کنید. ممنون

    • نوروزی گفت:

      سلام دوست عزیز مراکز اوتیسم اردیبهشت و تهران اوتیسم، خدمات آموزشی خوبی ارائه می دهند.

نظری دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.