فهرست بستن

اختلال شخصیت وابسته | علت، علائم و درمان وابستگی

اختلال شخصیت وابسته چیست؟ علت و علائم آن کدام است؟ و راهکارهای درمان وابستگی چیست؟ با ما همراه باشید تا پاسخ تمامی این سوالات را برایتان بگوییم.

این اختلال یکی از اختلالاتی است که زمینه‌ی اضطرابی دارد. این اختلال معمولا باعث می‌شود که افراد مبتلا به آن، احساس ناتوانی در مراقبت از خود و انجام کارهایشان کنند.

در ادامه‌ی مقاله قصد داریم که توضیح دهیم که این بیماری چیست؟ چه علائم، علل زیربنایی و درمان‌هایی دارد. اگر در این مورد نیاز به کمک دارید از مشاوره روانشناسی آنلاین پیام مشاور کمک بگیرید.

شخصیت وابسته min - اختلال شخصیت وابسته | علت، علائم و درمان وابستگیاختلال شخصیت وابسته چیست؟

این بیماری، یکی از بیماری‌های روانی است که در دسته‌ی اختلالات شخصیت در خوشه‌ی C قرار می‌گیرد. ویژگی اصلی این اختلال ترس شدید از تنها ماندن است.

این افراد معمولا شخصیت چسبنده‌ای دارند و به تنهایی از پس انجام کارهای‌شان برنمی‌آیند! و برای انجام کارهای روزمره و تصمیم گیری به حمایت و تایید دیگران نیاز دارند.

علائم این اختلال چیست؟

فرد مبتلا به این اختلال علائمی دارد که رایج‌ترین آنها عبارتند از:

ناتوانی در تصمیم‌گیری: این افراد در تصمیم گیری های روزمره، حتی در مسائل ساده‌ای مثل انتخاب لباس دچار مشکل می شوند. و به تنهایی نمی توانند انتخاب کنند.

احساس ضعف هنگام شروع کار به تنهایی: این افراد هنگام شروع یک پروژه یا کار به تنهایی احساس ضعف و ناتوانی دارند. و از شروع کار به تنهایی می ترسند.

تلاش برای جلب توجه دیگران: این افراد کارهایی را انجام می دهند که خودشان دوست ندارند. اما برای جلب حمایت دیگران دست به کارهایی میزنند که برخلاف میل باطنی شان می باشد.

عدم پذیرش مسئولیت: افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته مسئولیت‌ مهم‌ترین جنبه‌های زندگی حود را بر گردن اطرافیان می اندازند.

فرار از تنهایی: این افراد هنگام تنها شدن احساس ناراحتی شدیدی دارند. و در همه حال سعی می کنند تنها نمانند.

ترس ار تنهایی: این افراد مداوم از طرد شدن می ترسند. و برای نگه داشتن افراد به هر کاری دست میزنند.

نیاز به مراقبت از طرف دیگران: این افراد به تنهایی نمی توانند از پس خودشان بربیایند. و مدام به دیگران احساس نیاز دارند.

علت ایجاد اختلال شخصیت وابسته چیست؟

متخصصان عوامل مختلفی را زمینه‌ساز این اختلال می‌دانند که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

تجربه‌ی سوءاستفاده‌ی جنسی در دوران کودکی

ترومای دوران کودکی

ژنتیک و ژن‌های ارثی اضطراب

برخی ویژگی‌های دینی، فرهنگی یا خانوادگی که وابستگی را تقویت می‌کنند.

و …

چالش‌های تشخیص این اختلال

یکی از چالش‌های مهم در تشخیص اختلال شخصیت وابسته، این است که افراد مبتلا در بیشتر اوقات متوجه آن نیستند. این افراد رفتار چسبندگی‌شان را عادی می‌دانند. و به ناکارآمد بودن آن بینش ندارند.

به همین خاطر معمولا زمانی به درمانگران مراجعه می‌کنند که پای بیماری‌های دیگری چون اضطراب خیلی شدید و افسردگی وسط باشد.

همچنین ویژگی های شخصیتی مثل کمرویی، اعتماد به نفس پایین و ترس از شکست می تواند تشخیص این اختلال را با مشکل مواجهه کند.

درمان وابستگی:

ریشه شکل‌گیری این اختلال به دوران کودکی فرد بازمی‌گردد. بنابراین درمان وابستگی معمولا آسان نیست.

با این حال، درمانگر سعی می‌کند که با توجه به شدت علائم و وضعیت فرد، درمان مناسب را انتخاب کند. در ادامه به شرح درمان‌ها می‌پردازیم.

دارودرمانی

همانطور که قبلا گفتیم در اکثر اوقات به دنبال این بیماری، اختلالات روانی دیگری چون افسردگی یا اضطراب شدید بروز پیدا می‌کند.

از این‌رو، مهم است که درمانگر با استفاده از داروهای ضداضطراب و ضدافسردگی به درمان این اختلالات بپردازد. تا فرد بتواند زمدگی آزادانه تر و شاد تری را تجربه کند.

روان‌درمانی پویشی برای درمان اختلال شخصیت وابسته

دیدگاه پویشی، معتقد است که این اختلال در اثر مشکل در دلبستگی و ارتباط اولیه با والدین به وجود می‌آید. این دیدگاه همچنین اتفاقات ناگوار دوران کودکی مثل تروما، سوءاستفاده‌ی جنسی را نیز از عوامل زیربنایی می‌داند.

درمانگران پویشی با کاوش در گذشته‌ی فرد و بررسی لایه های عمیق سعی می کنند دلایل این وابستگی را آشکار کنند و با دادن بینش به او، این اختلال را درمان می‌کنند.

روان‌درمانی شناختی

روان‌درمانی‌های شناختی یکی دیگر از روان‌درمانی‌های کارآمد برای درمان این اختلال هستند. در درمان‌های شناختی، درمانگر بیمار را با افکار و باورهای غیرمنطقی‌اش که باعث رفتار چسبندگی می‌شود روبه‌رو می‌کند.

سپس بیمار با کمک درمانگر، باورهایی مبتنی بر توانمند بودن و مستقل بودن را جایگزین باورهای قبلی می‌سازد.

جمع‌بندی  

در این مقاله در ابتدا این اختلال را توضیح دادیم. سپس در ادامه علائم، سبب‌شناسی و بهترین‌ درمان‌های آن را ذکر کردیم.

برای ثبت نظر کلیک کنید

نظری دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس با پیام مشاور