افکار منفی چیست؟ | رهایی از افکار منفی با 5 تکنیک مهم | درمان
در این مقاله می خواهیم به شما بگوییم افکار منفی چیست؟ و راه رهایی از افکار منفی چگونه می باشد؟ افکار منفی در واقع مجموعه ای از افکار آزار دهنده، تاریک و غم انگیز هستند.
دلیل افکار منفی این است که مغز شما مدام آن را تولید می کند که شما حواستان به آن افکار باشد. اگر به افکار بی توجهی کنید مغز شما فکر می کند شما حواستان نیست و با شدت بیشتری آن را تولید می کند.
باید به مغز بگوییم حواسمان هست. یعنی اجازه دهید آن افکار بیاید و برود. مثل رادیویی که دارد اخبار مفی پخش می کند.
بعضی ها می گویند باید افکار مثبت را جایگزین کنیم. یعنی رادیوی دیگری روشن کنیم. اما هرج و مرج می شود. پس راه چاره چیست؟ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. مشاوره تلفنی و مشاوره روانشناسی میتواند راهگشای مشکل شما باشد.
افکار منفی چیست؟
هر فکری که باعث رنجش شما شود. و شما را آزاد دهد را فکر منفی می گویند. که با نشخوار فکری رابطه تنگاتنگی دارد. یعنی شما به یکسری افکار ازار دهنده مدام فکر می کنید. و نمی توانید آنها را رها کنید. در اینجا به برخی از افکار منفی اشاره می کنیم:
- چرا فلان حرف را در مهمانی به فلانی نگفتم.
- چرا جواب دوستم را که چند ماه پیش به من اون حرف رو زد، ندادم.
- چرا من در فلان آزمون قبول نشدم. من همیشه شکست می خورم.
- من آدم موفقی نیستم.
- چرا فلانی جواب سلام مرا سرد داد.
- چرا در مهمانی که گرفتم، غذا را از جای بهتری سفارش ندادم.
- چرا سالها پیش در جلسه خواستگاری من این اتفاق افتاد.
- چرا فلان حرف را به فلانی گفتم.
- چرا دوستم به من اون حرف رو زد.
روش های رهایی از افکار منفی
خیلی از افراد و یا حتی برخی روانشناسان می گویند به افکار منفی بی توجهی کنید. اما در این مقاله ما می خواهیم به شما بگوییم این کار را نکنید. شاید تعجب کنید.
اما واقعیت این است که با بی توجهی کردن و جنگیدن با نشخوارهای ذهنی، شما بیشتر و بیشتر درگیر آنها می شود. در ادامه راههای درمان افکار منفی را برای شما بازگو می کنیم.
1- با افکار منفی نجنگید:
بی توجهی کردن به افکار منفی راه درمان نیست. باید به آنها بگوییم حواسم به شما هست. حتی می توانیم روی آنها یک اسم بگذاریم.
و به این افکار بگوییم اشکالی ندارد شما هم قسمتی از زندگی من هستید. می توانم شما را بشنوم و در عین حال کارم را انجام دهم.
هرچقدر بخواهیم این افکار را پس بزنیم، بیشتر به سمت ما هجوم می آورند. پس نباید در ذهنمان با آنها بجنگیم. باید با خیال راحت آنها را بپذیریم تا بتوانیم از شدت آنها بکاهیم.
2- افکار منفی را یاداشت کنید:
وقتی متوجه می شوید که نشخوارهای فکری آنقدر زیاد شده است که دارد شما را اذیت می کند. کاغذ و قلم بردارید و آنها را یاداشت کنید.
همه را بنویسید و بعد کاغذی که روی آن افکار را یادداشت کرده اید را پاره کنید. و درون سطل آشغال بریزید. و سطل را از خانه بیرون ببرید. با این کار افکار آرام تر می شوند و هجومشان به ذهن شما کمتر و کمتر می شود.
3- حواس خود را پرت کنید:
کفتیم با افکار منفی نباید جنگید. یعنی نباید تلاش کنید که آنها را از ذهنتان بیرون کنید. بلکه باید با روشی رندانه حواستان را پرت کنید.
مثلا زمانی که افکار دارد شما را اذیت می کند. یک رنگ را انتخاب کنید. مثلا رنگ آبی و در اطراف خود به دنبال رنگ آبی بگردید. نگاه کنید ببنید در اطرافتان چه وسایلی هستند که رنگشان آبی هست.
در این شرایط نشخوارهای ذهنی می روند و بعد از مدتی با قدرت کمتری بر می گردند. و مجدد با روشی دیگر می توانید مدام قدرت این افکار را کم کنید تا به دهنی آرام برسید.
4- اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود را مجدد برسی کنید:
زمانی که افکار منفی به سمت شما می آید و ذهن شما را پر می کند. بنشینید و اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود را مرور کنید.
و ببینید این چیزهایی که اینقدر ذهن شما را درگیر کرده است چقدر در زندگی شما نقش دارد. و چه جایگاهی در میان اهداف شما دارد.
با این کار از بعد شناختی متوجه پوچ بودن این افکار می شوید. و روند از بین رفتن افکار سریعتر می شود.
5- از روان درمانگر کمک بگیرید:
گاهی برای شما ممکن است پیش بیاید که بی از اندازه درگیر شوید. مثلا در روز بیش از 4 ساعت به افکار منفی بپردازید. در اینجا ما به شما پیشنهاد می دهیم که هر چه زودتر به رواندرمانگر مراجعه کنید.
چرا که با کمک یک رواندرمانگر خوب و با تجربه بهتر می توانید نشخوار فکری خود را کنترل کنید.
افکار منفی با شما چه می کند؟
اگر شما نتوانید این افکار را به درستی مدیریت کنید و از شرشان خلاص شوید. ممکن است بتوانند برای شما دردسرهایی درست کنند. و زندگی شما را با چالش مواجه کنند. دردسرهایی که ممکن است نشخوارهای فکری برای شما به وجود بیاورد:
- آرامش ذهنی و فکری شما را در زندگی از بین می برد.
- اعتماد به نفس شما را پایین می آورد.
- خلاقیت شما را از بین می برد. و اجازه نمی دهند تا شما با ذهنی باز به مسائل مهم فکر کنید.
- حواس پرتی شما را افزایش می دهد.
- افکار منفی باعث خستگی ذهنی شما می شود. و در نتیجه خلق و خوی شما را تند می کند.
- این افکار احساسات و عواطف منفی شما را افزایش می دهد.
- نشخوارهای فکری باعث می شود نگاه شما به اطرافیان بدبینانه تر شود.
- افکار منفی تعادل روحی و روانی شما را به هم می زنند.