بازی درمانی| بازی درمانی کودک| تاثیربازی درمانی بر کودک
در مقاله بازی درمانی کودک و تاثیر بازی درمانی بر کودک، میخواهیم 10 تاثیر مثبت، بازی در تربیت کودک را به شما بگوییم.
کودک در دوران خردسالی و کودکی اش نیازهای متفاوتی دارد. من امروز تصمیم گرفتم در مورد بازی کردن کودکم براتون بنویسیم.
همانطور که می دونید مغز ما انسانها از میلیون ها سلول تشکیل شده. که بهش میگیم نورون. در مغز کودکان هم میلیون ها نورون وجود داره. ولی این نورون یه فرقی با نورون های ما بزرگسالان داره.
اون فرق چیه؟؟
فرض کنید که این نورون ها مثل سیم های برقی هستند. که برای ایجاد جریان برق باید به هم وصل بشن. اگر این نورون ها به هم وصل نشه، بعد از یه مدت به طور کلی از بین می روند.
یعنی ما باید نورون های زیادی را در دوران کودکی فرزندمون، به وسیله محیط تحریک کنیم. و به این ترتیب قسمت های بیشتری از مغز فعال میمونه.
در یک مشاوره کودک تلفنی متوجه شدم، هر چه محیط کودک من غنی تر باشد. امکان اینکه کودک نورون های بیشتری را در مغزش فعال کنه بیشتر میشه.
اما مهم ترین روشی که ما می تونیم مغز کودکمون رو فعال کنیم، و به نحو صحیح ذهن کودک را پرورش دهیم بازی کردن کودک است.
حالا این غنی بودن محیط یعنی چی؟
یعنی اینکه ما برای کودکمان شرایط بازی ایجاد کنیم. و هرچه قدر محیط مناسب و متنوعی برای بازی کودک ایجاد کنیم، در آینده فردی خلاق خواهید داشت.
که در هنگام رویارویی با مشکلات قدرت حل مسئله دارد. و می تواند با روش های نو و منحصر به فردی که زاییده ذهن فعال اوست، مسائل و مشکلات زندگی را پشت سر بزاره.
یه نکته مهم رو باید خاطر نشان کنم. که خیلی از ما والدین فکر می کنیم. که برای رشد ذهنی و یا به اصطلاح باهوش بودن کودکمون باید از سنین پایین او را به آموزش های مختلفی سوق دهیم.
یادم هست و می دونم الان هم این ماجرا همچنان وجود داره. که پدر و مادرها در سنین قبل از دبستان کودک را به مراکز مختلفی می فرستند. تا استعدادهای مختلف کودک را پرورش دهند. والدین میتوانند از مشاوره تلفنی رایگان استفاده کنند و از مشاوره کودک بهره ببرند.
این موضوع زمانی موثر هست، که تمام این فرآیند در محیط بازی و تفریح برای کودک تعریف شود. و اگر شبیه سازی مراکز آموزشی باشد، در واقع شما فردی را پرورش می دهید.
در آن زمینه خاص مهارت فوق العاده ای برخوردار می شود. ولی در جنبه های مختلف زندگی و در مواجه با مشکلات سردرگم می ماند. و توانایی ارتباط موثر و حل معضلات زندگی اش را ندارد.
بازی درمانی برای کدامیک از اختلالات رفتاری و روانی کودکان مفید می باشد؟
اختلالات یادگیری کودک
بیش فعالی کودک
کودک اتیسم
لجبازی کودک
پرخاشگری کودک
مشکلات زبانی کودک
تاثیرات بازی درمانی بر کودک
بازی کردن با کودک می تواند تاثیرات بسیار زیادی بر هوش، استعداد و شخصیت فرزند شما داشته باشد. در اینجا به چند تاثیر اساسی بازی و بازی درمانی کودک می پردازیم.
1- اعتماد به نفس و تمرکز
در بازی های فکری این موضوع بیشتر مورد بحث است. زیرا به محض پیدا کردن راه حل کودک می تواند به اطلاعات و فکر خود اعتماد کند. و با پیدا کردن جواب اعتماد به نفس بیشتری حاصل می شود.
2- شناخت شخصیت کودک
شما والدین عزیز می توانید در بازی به شخصیت کودکتان پی ببرید. و جنبه های قوت و ضعف کودک را شناسایی کنید. مثلا: برخی از کودکان به محض اینکه در بازی شکست می خورند بازی را ترک می کنند. که این نشان دهنده کناره گیری از سختی است و نداشتن روحیه جنگندگی کودک است.
3- کودک هیجانی
کودکی که هیجان پذیر است در موقعیت های مختلف در بازی کردن دچار هیجانات شدید می شود.
مثلا: در شرایطی به شدت گریه می کند و یا در زمان مشخص نمی تواند بازی را ترک کند. در این شرایط والدین می بایست مهارت های کنترل هیجان را به مرور به کودک آموزش دهند.
4- نوع حل مشکلات
بضی از کودکان در مواقع مختلف رفتارهای متفاوتی را از خود بروز می دهند.
مثلا: حتما بچه هایی را در پارک دیده اید که اگر به مشکلی بر می خورد سریع به مادر مراجعه می کند. و از او طلب کمک می کند. و یا کودکی که سعی می کند همه دوستانش را با، بازی مورد علاقه خود همراه کند.
5- برقراری رابطه عاطفی با کودک
زمانی که با کودک خود بازی می کنید، از لحاظ عاطفی بسیار به کودکتان نزدیک می شوید. به طوری که بعد از بازی هر دو طرف بسیار راحت با یکدیگر صحبت می کنید.
6- بالا بردن مهارت های اجتماعی
اگر فرزند شما نیاز به کسب مهارت های جدید دارد. می توانید این مهارت ها را در کنار بازی کردن به او آموزش دهید. و این کار بسیار راحتتر است. و کودک نیز اشتیاق زیادی برای یادگیری نشان می دهد.
مثلا: در حین بازی به کودک یاد می دهید که چگونه با زبان صمیمی و با محبت می تواند دوستش را مجاب به همکاری با خودش کند.
7- فاصله گرفتن کودک از والدین و پیوستن به اجتماع
بهترین راهکار برای کودکی که مدام به والد خود می چسبد. و هیچگونه ارتباطی با دیگران برقرار نمی کند. این است که به طور مداوم فرزندتان را به پارک ببرید. اجازه دهید مدت زمانی را بچه های دیگر را مشاهده کند.
8- سوق دادن کودک به انتخاب هدف و شغل آینده
با بازی درمانی می توانید به استعداد کودکتان تا حد زیادی پی ببرید. این مسئله به شما کمک می کند که به بازی و فکر کودکتان هدف دهید.
مثلا: اگر مایلید و فکر می کنید فرزندتان می تواند معلم خوبی شود. بازی هایی که محیط مدرسه را برای وی بازسازی می کند انجام دهید.
9- از بین بردن ترس های کودک
اگر فرزند شما از موضوعی می ترسد، شما به راحتی می توانید مشکل را در ذهن کودک کوچک کنید. به طور مثال: اگر فرزندتان از تاریکی می ترسد.
در حین بازی مدت زمان کوتاهی بازی را در محیط نیمه تاریک انجام دهید. و به مرور بر مقدار تاریکی بی فزایید. یا اینکه بازی جدیدی مختص تاریکی ابداع کنید. مانند: سایه بازی
10- افزایش پیدا کردن راه حل و مهارت حل مسئله
بچه های ما در زمان بازی یاد می گیرند چگونه برای مشکل خود راه حل پیدا کنند.
مثلا: اگر به وسیله جدیدی برای سرگرمی خود نیاز دارد، به او آموزش دهید که با وسایل دردسترس برای خود آن وسیله را درست کند.
تاثیر بازی درمانی بر مهارت های کلامی کودک
موضوع دیگه ای که بازی کردن باعث شد کودکم مهارت بیشتری در آن پیدا کند صحبت کردن بود. پسر من در سنین 2 سالگی مقدار کمی ازکلمات را بیان می کرد. و جمله های دو کلمه ای می گفت.
تمام اطرافیانم به من می گفتن که چرا بچه ات این قدر کم حرف است؟ و حتی بعضی ها پیشنهاداتی داشتند. مثل خوردن تخم کبوتر که البته نمی دونم واقعا موثر است یا نه؟ و یا عده ای به من می گفتن که با کودکت بیشتر حرف بزن.
ولی خوب مگه من چقدر می تونستم با کودکم که از صبح تا شب پیش هم هستیم حرف بزنم. یا اصلا چه حرفی برای گفتن داشتم. حرف های من برای کودکم جالب نبود. رغبتی به گوش دادن نداشت و پاسخ من را نمیداد.
و تازه اینکه من به خاطر فعالیت های زیادی که داشتم احساس می کردم این حرف زدن زیاد و بیهوده تمام انرژی من را می گیرد. و چون فکر می کردم این کارم بی فایده است. بعد از تلاشم احساس می کردم عصبی و خسته هستم.
اثرات تلویزیون بر رشد کودک
بعضی از افراد به من توصیه می کردند که رادیو و تلویزیون را در طی روز روشن کنم. تا از مکالمات رسانه ها استفاده کنم. برای یادگیری کودکم در صحبت کردن ولی این هم به من حس بدی میداد.
چون می دونستم که مشاهده برنامه های تلویزیونی برای مدت طولانی برای کودکم مضر است. و ممکن است موجب بیش فعالی و عدم تمرکز کودکم شود.
یا حتی الگوپذیری بچه ام از رفتارهای شخصیت های کارتونی شود. که معمولا مورد تایید روان شناسان نیست.
و همین طور سرگرم شدن کودکم با تلویزیون باعث می شود که فضای ارتباطی من و بچه ام با عامل سوم خدشه دار شود. و دلبستگی کودکم به مادر که باید در این سنین مورد توجه قرار بگیرد دچار مشکل شود.
بالاخره با گوش دادن به یک صوت کارگاه روانشناسی متوجه شدم راه حل این موضوع بازی کردن با کودکم است. فهمیدم بازی با کودک فواید بسیاری دارد. که در ادامه به برخی از این فواید اشاره می کنیم.
چند نکته که هنگام آموزش رفتار صحیح به کودک، باید در نظر داشته باشیم:
1) در مورد قانون یا رفتار خاصی که میخواهید آموزش دهید، قاطعیت داشته باشید.
2) آن قانون باید در حد توان کودک باشد. مثلا صبر در حد 2 یا 5 دقیقه می تواند تایم مناسبی باشد.
3) اگر مقاومت یا رفتار کودک با گریه و جیغ بود؛ ذهن کودک را به سمت موضوع دیگر منحرف کنید. تا آن تایم بگذرد و بعد برایش گذر زمان را بازگو کنید.
4) پشت کار و تلاش مداوم برای رسیدن به هدف
5) شما با بازی درمانی کودک می توانید به کودک آموزش دهید، با تلاش می تواند به اهداف خود برسد.
مثلا: هنگام بازی قایم موشک چند بار کودک را که پنهان شده پیدا کنید. تا متوجه باشد که باید تلاش بیشتری برای پنهان شدن بکند.
فواید و تاثیرات مثبت بازی کردن با کودک:
♦ در بازی با کودک به خاطر انجام یک فعالیت، موضوع صحبت خود به خود پیدا می شود. و نیازی به تلاش برای پیدا کردن موضوع صحبت نیست.
♦ به دلیل تحرک و فعالیتی که فارغ از هر نوع درگیری فکری است. مادر هم در حین بازی با کودک انرژی زیادی البته از لحاظ عاطفی کسب می کند.
♦ ارتباط عمیق در بازی با کودک، رابطه عاطفی مادر و کودک را تقویت می کند.
♦ در بازی تونستم خیلی از مشکلاتی که بچه ام زمان بازی با کودکان دیگر، برایش به وجود می آمد را حل کنم. و به او آموزش های لازم را بدهم.
♦ یادگیری احترام به قوانین
♦ در بازی کردن تونستم خیلی از قوانین رو به آرومی به کودکم آموزش بدم. البته یه مقدار نیاز به صبر و حوصله داشتم، تا کودکم قوانین را بپذیرد.
♦ آموزش صبر به کودک
♦ سعی کردم در زمان بازی به کودکم صبر رو هم آموزش بدم. البته این موضوع برای سنین 3 سال به بعد می تونه بهتر اجرایی شود.
مثلا: بهش می گفتم باید قبل از اینکه بازی کنیم، اتاق رو با هم جمع کنیم.
برای گرفتن مشاوره در زمینه بازی درمانی کودک و همچنین مشاوره کودک با مرکز پیام مشاور در ارتباط باشید. ما بهترین متخصصان و روانشناسان کودک را گرد هم جمع کرده ایم تا بتوانیم بهترین خدمات را به شما عزیزان ارائه دهیم.
به من خیلی این مقاله کمک کرد. ممنون
خداروشکر که تونستیم براتون مفید باشیم.
کودک من در محیط پارک و محیط های اجتماعی با بچه های دیگه بازی نمیکنه. چیکار کنم؟
با سلام
بازی کردن کودکان با همسالان دقیقا مثل ارتباطات ما بزرگترها می تونه متفاوت باشه برخی به راحتی ارتباط میگیریم و برخی دیگر ترجیح میدیم که در گوشه ای به زندگی آروم خود ادامه بدیم. ولی شما باید این ارتباط با محیط رو افزایش بدید و مهارت هایی را به کودکتان آموزش دهید که بتونه از ارتباط با همسالانش لذت ببرد.
سلام مرسی واقعا مطالب بسیار مفید و کاربردی بود
خوشحالیم که مطالب براتون مفید بود.
عالیه. ممنون بابت مقاله خوبتون🙏🙏🙏🙏🙏🙏
خداروشکر براتون مفید بود
بچه من مدام از من میخواد که باهاش بازی کنم😔😔😔نمیدونم چه رفتاری رو باید باهاش داشته باشم اخه واقعا اصلا وقت نمیکنم همش بخوام درگیر بازی با بچه باشم
با سلام
دوست عزیز باید بدونیم که فعالیت جدی کودکان بازی کردن هست و مانند انواع آموزش ها و مشاغلی که ما در طی روز انجام میدهیم آنها هم انجام بازی برایشان کاری ضروری است. شما باید کودکتان با همسن خودش وقت بگذراند. ساعاتی مشخص برایش تعیین کنید برای بازی کردن با فرزندتان. امور روزانه خود را با فرزندتان انجام دهید. بازی هایی را که به تنهایی می تواند انجام دهد برایش محیا کنید مانند نقاشی روی دیوار اتاقش