پرخاشگری کودک | علت پرخاشگری کودک | درمان پرخاشگری کودکان

خشم و پرخاشگری کودک از جمله شایع ترین مسائل و مشکلات در برخی از کودکان و نوجوانان می باشد. که در این مقاله سعی داریم به بررسی علت و درمان پرخاشگری کودکان بپردازیم.
به صورت کلی باید گفت که کودکان به عنوان مهمترین سرمایه های زندگی همه افراد و خانواده ها هستند. بنابراین توجه به نیازها و مسائل آنان بسیار لازم و ضروری است.
باید گفت که خشم کودک می تواند ناشی از نوعی تعارض بین شخصیت در حال رشد کودک با نوع نگرش های والدین باشد. و بهتر است برای کنترل خشم کودک خود از مشاوره تلفنی پیام مشاور کمک بگیرید.
در واقع هر زمان کودک متوجه شود که می تواند با ابراز خشم و از طریق عصبانیت به خواسته های خود دست یابد می تواند موجب بروز و تداوم پرخاشگری کودک شود.
پیشنهاد می شود مقاله “مشاوره کودک تلفنی” را مطالعه کنید.
انواع پرخاشگری کودک
پرخاشگری کودک دارای انواع گوناگونی بوده که ممکن است با توجه به شرایط خاصی برای کودک شما اتفاق افتد.
لازم به ذکر است که پرخاشگری کودک می تواند سبب بروز مسائل بسیاری در شخصیت آنها شود. بر این اساس در بزرگسالی آنها را با بسیاری از مسائل و مشکلات مختلف مواجه سازد.
از جمله مهمترین انواع پرخاشگری در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود.
1- پرخاشگری خصمانه
این نوع از پرخاشگری کودک ممکن است در سال های ابتدایی پیش دبستانی ایجاد شود و موجب مسائل بسیاری برای والدین شود. این نوع از پرخاشگری کودک نیز شامل دو نوع می باشد.
2- پرخاشگری فیزیکی
در این نوع از پرخاشگری کودک دست به انجام اعمالی مانند هل دادن، لگد زدن و نیز تهدید می زند.
3- پرخاشگری رابطه ای
نوع دوم پرخاشگری خصمانه را با عنوان پرخاشگری رابطه ای می نامند. در این پرخاشگری کودک با هدف برهم زدن روابط دوستانه شروع به شایعه پراکنی و دروغگویی می کند. و برخی افراد را وادار به قطع ارتباط با دیگر افراد می کند.
4- پرخاشگری ابزاری
این نوع از پرخاشگری معمولا برای رسیدن به یک هدف و یا خواسته مشخص از کودک بروز می کند. حتما شما بارها با این صحنه مواجه شده اید. که در بازار کودک با گریه و زاری از والدین خود می خواهد که یک اسباب بازی را برای او خریداری نمایند. و این موضوع با مخالفت آنها مواجه می شود.
بر این اساس بهتر است در این زمان به نیاز او پاسخی داده نشود. چرا که موجب تثبیت رفتار پرخاشگری در کودک خواهد شد.
سن پرخاشگری کودک
بر اساس مطالعات صورت گرفته پژوهشگران، 60 درصد از پسران و 40 درصد از دختران رفتارهای پرخاشگرانه شان از سنین دو سالگی آغاز می شود. این موضوع در برخی از موارد تا سنین 5 سالگی تداوم داشته است.
مهد کودک و پرخاشگری کودک
به صورت کلی با ورود کودک به مهد کودک و پیش دبستانی رفتارهای پرخاشگری کودک مانند هل دادن و زدن دیگران آغاز می شود. و این موضوع در بسیاری از موارد با ورود کودک به مدرسه تا حد زیادی کاهش می یابد.
با این وجود رفتارهای جدی پرخاشگری در پسران و دختران در سنین مختلفی بروز می کند. بر این اساس پسران بیشتر در سنین 16 تا 18 سالگی و در دختران نیز بین سنین 13 تا 15 سالگی به بروز می یابد.
نکته قابل توجه این است که کودک در سن 5 سالگی بسیاری از مهارت های زبانی را فرا گرفته است. در نتیجه متوجه می شود که می تواند برای دست یابی به اهداف خود از طریق مهارت های گفت و گو نیز به آنها دست یابد.
در واقع کودک در این سن می آموزد که با استفاده از گفت و گو می تواند نتیجه بهتری از نزاع و درگیری کسب نماید.
علت پرخاشگری کودک
همان طور که می دانید برای درمان پرخاشگری کودکان بهتر است ابتدا علت پرخاشگری آنان مشخص شود. سپس بر اساس آن اقدام به درمان آنها نمود.
بر این اساس روانشناسان و جامعه شناسان دلایل مختلفی برای پرخاشگری کودک بیان نموده اند. در اینجا به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهد شد:
1- الگوپذیری و پرخاشگری کودک
الگوپذیری؛ یکی از مهمترین علل پرخاشگری مشاهده و الگو پذیری آنها از افراد مختلفی است که مشاهده می کنند.
در واقع یادگیری کودکان چنان به سرعت اتفاق می افتد که هر نوع رفتاری که از شما مشاهده می کنند را می توانند به آسانی الگو برداری نموده و مورد تقلید قرار دهند.
به همین سبب نیز باید محیط کودک را به عنوان مهمترین عامل در بروز پرخاشگری آنها دانست. در واقع والدین کودک اگر در خانواده از خود رفتارهای پرخاشگرانه و همراه با خشونت نشان دهند، موجب شکل گیری رفتار پرخاشگرانه در کودک نیز می شود.
مشاهده برخی از فیلم های نامناسب که در آنها رفتارهای خشونت آمیز نشان داده می شود. نیز به عنوان یک علت اساسی در بروز رفتار پرخاشگر کودک است.
2- ناکامی و پرخاشگری کودک
ناکامی یکی دیگر از مهمترین عواملی که روانشناسان برای علل پرخاشگری بیان می کنند. به این معنا که کودک زمانی که نتواند به هدف و یا خواسته خود دست یابد ناکام می شود. در نتیجه موجب بروز رفتارهای پرخاشگرایانه در آنها خواهد شد.
یادتان باشد اگر کودک با بروز رفتار پرخاشگرانه به خواسته خود دست یابد، موجب شرطی شدن او شده و در نتیجه این رفتار کودک تداوم خواهد یافت.
3- اضطراب و پرخاشگری کودک
شاید برای تان عجیب باشد که یک کودک مضطرب شود. اما کودکان نیز مضطرب می شوند و از خود رفتارهای پرخاشگرایانه بروز می دهند.
در واقع کودکی که دارای اضطراب یا استرس باشد، معمولا نا آرام است. از خود رفتار پرخاشگرانه نشان می دهد. و پس از آن نیز پشیمان می شود. و از والدین خود عذر خواهی می کند.
4- رابطه دارو با پرخاشگری
مصرف داروها ممکن است روی برخی از کودکان تاثیر منفی نهاده و موجب بروز رفتار پرخاشگرایانه در آنها شود.
5- رابطه محیط با پرخاشگری
مدرسه و مهد کودک نیز می تواند موجب بروز پرخاشگری کودک شود. رفتارهایی که کودکان در محیط مدرسه و مهد کودک مشاهده می کنند ممکن است موجب ایجاد بسیاری از مسائل و مشکلات در روحیه کودکان شود.
برای مثال اگر کودک در مدرسه یا مهد کودک با پرخاشگری معلمان یا سایر دانش آموزان مواجه شود، ممکن است موجب بروز رفتار خشن در وی نیز شود.
بر این اساس هم والدین و هم معلمان و مسئولین مدرسه باید مراقبت بیشتری نسبت به این موضوع داشته باشند. از جمله مواردی که ممکن است سبب ایجاد رفتار پرخاشگرانه کودک در مدرسه شود.
مسخره شدن توسط سایر دانش آموزان و یا معلمان
کتک خورد از سایر دانش آموزان
گریه کردن به سبب مشاجره با همکلاسی ها
خجالتی بودن و سکوت مکرر در کلاس
افت تحصیلی
نظری دهید